Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

måndag 5 maj 2014

SL bör flagga på Jesusmanifestationen den 17 maj!

Idag gjorde SEA detta pressmeddelande- bra och rättvist - om nu SL vill leva upp till att behandla alla lika och även då de förföljda kristna!

måndag 5 maj 2014
                                                      
SL bör flagga på Jesusmanifestationen den 17 maj
      
- Lördagen den 17 maj arrangeras Jesusmanifestationen för sjunde året i rad, vilket samlar flera kristna från länder där de förföljs för sin tro. Sedan 2008 har SL använt sig av regnbågsflaggor på sina bussar under Pridefestivalen, vilket motiverats utifrån en vilja att visa att alla har lika värde och är välkomna då hbtq-personer är en utsatt grupp. Därför borde SL-bussarna även flagga under Jesusmanifestationen.
Det säger Stefan Gustavsson, Svenska Evangeliska Alliansens (SEA) generalsekreterare och medlem i Jesusmanifestationens ledningsgrupp, i samband med att SEA skickade ett brev (se kopia nedan) till SL:s VD Anders Lindström och ledamöterna i Trafiknämnden som styr över lokaltrafiken, med en förfrågan om att låta SL-bussarna flagga under Jesusmanifestationen den 17 maj.
- Det går självklart att diskutera det rimliga i att ett landstingsägt bolag som SL i sin verksamhet väljer att relatera till olika ideella livsstils- och livssynsrelaterade projekt. Även om SL inte tar ställning till allt festivalinnehåll har flaggningen under Pridefestivalen ändå ansetts berättigad. Utifrån samma argument är det i därför högsta grad motiverat att pryda SL-bussar med flaggor under Jesusmanifestationen.

- Kristna är världens mest förföljda grupp. Bland annat visar statistik från det religiöst obundna och politiskt oberoende Pew Research Center att kristna har trakasserats i 151 länder vid olika tidpunkter mellan juni 2006 och december 2012, vilket är fler länder än någon annan religiös grupp. Jesusmanifestationen samlar många deltagare från länder där de har förföljts för sin tro – många av dem med släktingar och familjemedlemmar som fortfarande lever kvar under hot och trakasserier i till exempel Mellanöstern.
- För dessa kristna har korssymbolen i den svenska flaggan en stor betydelse och det skulle därför uppskattas väldigt mycket om SL-bussarna flaggade med den svenska flaggan – inte för att ta ställning till Jesusmanifestationens budskap, men för att visa för en utsatt grupp att alla har lika värde och att alla är välkomna. Flaggningen med den svenska flaggan skulle heller inte innebära någon kostnad för SL eftersom flaggorna redan finns, till skillnad från beställningen av andra temaflaggor vilka inneburit en extra kostnad för SL.

Brevet till SL:s VD Anders Lindström och ledamöterna i Trafiknämnden :

Till SL – Storstockholms Lokaltrafik
Förfrågan om flaggor på bussarna i samband med Jesusmanifestationen den 17 maj 2014

Den senaste tiden har människorättsorganisationer, politiker, och journalister börjat uppmärksamma den globala förföljelsen av kristna. Storbritanniens premiärminister David Cameron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har båda belyst att kristna idag är världens mest förföljda grupp, ett faktum som stöds av flera globala undersökningar. Bland annat visar statistik från det religiöst obundna och politiskt oberoende Pew Research Center att kristna har trakasserats i 151 länder vid olika tidpunkter mellan juni 2006 och december 2012, vilket är fler länder än någon annan religiös grupp. Under 2013 drabbades 230 miljoner kristna av förföljelse, enligt organisationen Open Doors. Förföljelsen är urskillningslös alltifrån ortodoxa, kopter, katoliker till pingstvänner och olika karismatiska rörelser förföljs av både statliga och icke-statliga aktörer.

Lördagen den 17 maj arrangeras Jesusmanifestationen i centrala Stockholm för sjunde gången. Sedan starten 2008 har Jesusmanifestationen lockat 10 000-tals kristna från hela Sverige – många med bakgrund i länder där de förföljs för sin tro – för en ekumenisk folkfest med torgmöten, seminarier och samlingar runt om i Stockholm. Dagen avslutas med en parad och gemensam gudstjänst i Kungsträdgården. Som mest samlade Jesusmanifestationen drygt 25 000 människor år 2010 i Kungsträdgården. Året därpå visades gripande videohälsningar från kristna i Mellanöstern, ett av de områden där, för att citera Storbritanniens biträdande utrikesminister Sayeeda Warsi, kristna är utrotningshotade.

Det går självklart att diskutera det rimliga i att ett landstingsägt bolag som SL i sin verksamhet väljer att relatera till olika ideella livsstils- och livssynsrelaterade projekt. Men sedan 2008 har SL använt sig av regnbågsflaggor på sina bussar under Pridefestivalen, vilket motiverats utifrån en vilja att visa att alla har lika värde och att alla är välkomna. Även om SL inte tar ställning till allt festivalinnehåll har flaggningen ändå ansetts berättigad, eftersom hbtq-personer är en utsatt grupp.

Utifrån samma argument är det i högsta grad motiverat att pryda SL-bussar med flaggor under Jesusmanifestationen den 17 maj, vilken samlar många deltagare från länder där de har förföljts för sin tro – många av dem med släktingar och familjemedlemmar som fortfarande lever kvar under hot och trakasserier i t.ex. Mellanöstern. Min kollega i Jesusmanifestationens ledningsgrupp, Merzek Botros, pastor i Sundbyberg med rötterna i Egypten, har bland annat berättat hur kraftiga bränder och våldsamheter mot kristna har nått hans hemby i södra Egypten efter att president Mursi avsattes förra sommaren. För dessa kristna har korssymbolen i den svenska flaggan en stor betydelse och det skulle därför uppskattas väldigt mycket om SL-bussarna flaggade med den svenska flaggan – inte för att ta ställning till
Jesusmanifestationens budskap, men för att visa för en utsatt grupp att alla har lika värde och att alla är välkomna. Flaggningen med den svenska flaggan skulle heller inte innebära någon kostnad för SL eftersom flaggorna redan finns, till skillnad från beställningen av andra temaflaggor vilka inneburit en extra kostnad för SL.

Med vänliga hälsningar

Stefan Gustavsson
Generalsekreterare
SEA – Svenska Evangeliska Alliansen
Medlem av Jesusmanifestationens ledningsgrupp